1195 látogatás.

Elkészült a WebPlébánia CMS próbaoldala

Pepita

2013-10-30 23:39:55

Webplébánia CMSÉvek alatt sok jobb és kevésbé jónak mondható plébániahonlap látogatása, valamint sok vélemény meghallgatása, egyéni véleményünk alakulása során érlelődött a terv: kifejezetten a Római Katolikus plébániák számára fejleszteni egyedi tartalomkezelőt.

A legnagyobb problémát talán a nagyon egyedi tartalomtípusok okozták: van olyan is (Miserend, Közösségek), amelynek egyetlen példánya van, mégis szükséges hozzá szerkesztő felület. A Fórum vagy a Hírek hozzászólásokkal együtt egyszerű node-ok, ezek logikai felépítését nem kellett külön megtervezni.

Másik fontos kérdés volt a költséghatékonyság: amellett, hogy jó minőségű szoftver írásához mindig alapos tervezés és jóval több idő kell, mint csak összecsapni valamit, ennek a sok fejlesztési időnek meg is kell térülnie. Emiatt meg kellett határozni előre, hogy mik lesznek azok az elemek (design és config mely részei), amik az egyes honlapoknál testre szabhatóak. Minél egyszerűbb rendszerre is törekedtünk, hogy magához az üzemeltetéshez ne kelljen feltétlenül rendszergazda vagy webfejlesztő, mert ezt nem minden plébánia tudja-akarja megfinanszírozni. Emiatt a backup-készítés is egy arra jogosult felhasználónak egyetlen zip letöltése. Becsomagolunk mindent ebbe, ami változó tartalom. Backup-ból történő visszaállításhoz már fejlesztő kell, de ez nem ritkaság, azt elég költséges lenne fejleszteni, hogy még saját magát újra is telepítse…

Szükség volt speciális tartalomtípusra is: a Hirdetésekre. Ezt ahhoz igazítottuk, amik leginkább a szentmisék végén elhangzó hirdetések szoktak lenni, illetve példát vettünk a Pestszentlőrinci Mustármag című (nyomtatott) kiadványról is. Eszerint vannak kategorizálva a hirdetések, természetesen van egyéb kategória is: tetszőleges események meghirdetésére.

Természetesen több generált oldalra is szükség volt, amiket többnyire az adott jogosultságú felhasználók adatai töltenek ki, de ide tartoznak az adminisztrátorok részére készült Használati útmutatók is: ezek is jogosultságfüggően jelennek meg, a bennük lévő adatok (pl. maximálisan feltölthető képméretek) természetesen a honlapon beállított (config) értékeket tükrözik.

Nagyon fontos még a továbbfejleszthetőség, amire máris nagy terveink vannak, ehhez azonban jónéhány WebPlébánia oldal létrejötte szükséges előbb.

Eredmény:
  • Az alap természetesen CodeIgniter fw
  • Egy induló honlap kb 400 fájlból, összesen 2MB helyen fér el (+adatbázis), a keretrendszerrel együtt (ilyenkor még csak 1-2 felhasználó van, nincs galéria, még üres)
  • A teljes adatbázis 14 InnoDB táblából áll
  • Funkciók és jogosultságok szerint szortírozott controllerek (18) és modellek (13)
  • 8 kvázi statikus oldal (ide tartozik pl. a szerkeszthető Miserend és a Közösségek is)
  • 53 template fájl, természetesen külön mobildesign, ami felismerés-alapú, de választható is egyben
  • A rendszerben semmilyen a felhasználók szokásait kéretlenül követő harmadik féltől származó integráció nincs, és a tartalmakba nem is lehet ilyesmit ( <script>, <img href="idegen URL"> ) elhelyezni.
  • RSS: akár olvasási céllal, akár központibb oldalaknál (pl. püspökségek) történő felhasználásra
  • és sok más egyéb kiegészítő osztály, kliensoldali dolgok...

Amennyiben egy-egy funkciót-szolgáltatást egy plébánia nem kíván használni, ezek könnyedén kikapcsolhatóak. Más kérdés, hogy ha egy esetleges későbbi bővítés ilyen funkcióra épül, akkor ez újból átgondolandó – de ez már a plébánosok, egyházvezetők dolga.

Egyedi igények szerint is bővíthető természetesen a rendszer, ez főként nagyobb közösségek esetében lehet fontos.

Véleményem szerint egy gyors, könnyen kezelhető rendszert sikerült építenünk, reméljük a jövő megmutatja, a jelentősebb változtatásokról vagy itt, vagy a tesztoldalon beszámolunk.

Horváth Péter


Nincsenek megjegyzések.